Genel Bilgi

Anasayfa \ Genel Bilgi 7747 03.May.2017

Kütüphaneler, Bilgi ve Dokümantasyon merkezleri bilgiyi toplayan, düzenleyen ve özellikle kullanıcıların kullanımına sunan merkezlerdir. Kullanıcı odaklı hizmet veren kütüphaneler bilginin üretimin artması ve yaygınlaşmasıyla hizmetlerinde çeşitliliğe gitmek zorunda kalmışlardır. Sürekli var olabilmenin temelinde yeniliklere açık olma, eski ile yeninin sentezini yapabilme vardır. Sürekli gelişme ve kendini yenileme prensibiyle hareket eden Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, hem hizmet hem de sahip olunan kaynaklar açısından kullanıcı memnuniyetini ön planda tutmaktadır. Kütüphanecilik alanında tüm yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri takip ederek, kullanıcılarımızın ihtiyaç duyduğu güvenilir bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamayı hedef almakta ve aynı zamanda alt yapısını güçlendirmektedir. Üniversitemiz akademik ve idari personeli, önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ve paydaş araştırmacıların kitap, süreli yayın, kitapdışı materyaller ve benzeri yazılı ve görsel materyalleri; online elektronik kaynaklarını hizmete sunarak çeşitlilik yaratmaktadır.

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ayrıca, ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) ve TÜBİTAK-ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ Bilgi Merkezi)  gibi kütüphanecilik alanında büyük konsorsiyum ve kuruluşların üyesidir. EKUAL(Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) TÜBİTAK-ULAKBİM anlaşma sağladığı yayınevlerinin E-kaynakları kullanıcıların erişimine ücretsiz sunmaktadır. Devlet ve özel üniversitelerin yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de kütüphane alanında ortak işbirliği içindedir.

Üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrencileri ve paydaşlarının sürekli uğrak yeri haline gelen Merkez Kütüphanemiz, onbinlerce kütüphane kaynaklarının yanında bilgisayar laboratuvarı, fotokopi hizmetleri ve boş zamanlarını değerlendirici okuma salonu ve akıl oyunu santranç köşeleri ile de bilginin yanında düşünme ve çalışma ortamını da sunmaktadır.

Merkez kütüphanesi; Kütüphane otomasyon programı YORDAM tarama arayüzü ile kullanıcıların 24 saat erişebildiği ve ayrıca online elektronik kaynakları federe arama ile birkaç saniye içinde indirebilen teknolojik yeniliklere de fırsat sunmaktadır. Ayrıca, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı fiziki mekan kullanımını en elverişli şekilde oluşturma ve ortak sosyal ve kültürel mekanlar yaratma çabası içindedir. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı; bilgiye değer veren, bilgiyi kullanabilen ve özgün yayın ve proje üreten üretken bilim adamlarına, öğrencilerine ve paydaşlarına her türlü pozitif bilgiyi sunmayı temel amaç saymaktadır. Kütüphane genel koleksiyonunu oluşturan kitaplar, LC (Library Congress) Sınıflama Sistemine göre sınıflandırılmakta ve açık raf sistemiyle okuyucularına sunulmaktadır. Koleksiyona bağış, satınalma, dağıtım v.s yollarıyla katılan yayınlar mümkün olan en kısa sürede Otomasyon programı (YORDAM Kütüphane Yazılımı) üzerinden girişleri yapılarak web tarama üzerinden tarama yapılmasına imkan sağlanmaktadır.

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Merkez Kütüphanesi'nde işlemleri tamamlanmış 40.000’i aşan basılı kaynak, 1650 satın alma e-kitap bulunmaktadır. 2017 yılı itibariyle Başkanlığımız bünyesinde farklı bilim dallarına hitap eden 17 satın alma ve TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından sağlanan elektronik veritabanı erişime sunulmakta olup, ayrıca 30 Satın alma, 290 adet kamu kurum ve kuruluşlarından gelen dağıtım amaçlı basılı dergi, 200 civarında multimedya (cd, vcd, dvd) ürünleri ve diğer bilgi kaynakları kütüphane web sayfası aracılığı ile sunmaktadır.  Şube kütüphanelerde 15.000 civarında basılı materyal bulunmakla birlikte kullanıcılarımız Merkez Kütüphanemizin sunduğu hizmetlerden faydalanabilmektedirler.

Teknolojik ve işlevsel hizmet binasının inşa edilerek kullanıma sunulması ile mevcut durumunu sürekli iyileştirerek kendini yenileyen Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, önümüzdeki yıllarda da değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurarak hizmetlerini sunmaya devam edecektir.